Tarihi Yerler

Selimiye Camii

Here’s a system for turning New Year’s energy into well-defined

Etkinlik

Selimiye Camii

Here’s a system for turning New Year’s energy into well-defined

Edirne, camileri, çarşıları, köprüleri, tarihi evleriyle ve özellikle de muhteşem Selimiye Camisi ile ülkemize gelenleri ilk karşılayan ve bir sınır kenti olma özelliğini en iyi yansıtan kentimizdir. Tarihte „Sınır şehri“ ve „Mutluluğun kapısı” olarak ünlüdür. Trakya medeniyetinin merkezi olarak ortaya çıkan şehre, II. yüzyılda Roma İmparatoru Adrian tarafından Adrianopolis ismi verilmiştir. 1361 yılında şehir, Osmanlı tarafından fethedilmiştir ve Sultan I. Murat şehrin antik ismini Edirne olarak değiştirmiştir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun ikinci başkenti olmuştur. Osmanlı’nın geçmişini taşıyan Edirne, günümüzde de Osmanlı ruhuna sahip olarak anılıyor. Çok sayıda tarihi eserleriyle Edirne çok fazla turist çeken gerçek bir açık hava müzesidir. Edirne’yi ziyaret için üç tane neden olduğu söylenir. Birincisi; Selimiye Camii. Bu cami Sultan II. Selim zamanında yapılmıştır. Mimarı Koca Sinan’dır. Türk İslam mimarisinin bir şaheseridir ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmiştir. 

İkinci neden; Sağlık Müzesidir. Etkileyici külliye, 15. yüzyılda Osmanlı Sultanı II. Bayezid tarafından Tunca Nehrinin kıyısına yaptırılmıştır. Bu müze geçmişte hastane olarak standartların dışındaki tedavi yöntemleriyle ünlüdür. 2004 yılında “Yılın Avrupa Müzesi” ödülünü kazanmıştır.

Edirne’yi ziyaret etmek için üçüncü neden ise saraydan gelen mutfak kültürü; Tava Ciğerdir. Kentte her yıl Geleneksel Bando ve Ciğer Festivali düzenlenir. Bu festival binlerce turisti şehre çeker. 
Ancak Edirne’yi ziyaret ettiğinizde tekrar gelmek için bu üç nedenden daha fazlasını keşfediyorsunuz. Turistlere görmeleri için Tunca, Meriç ve Ergene nehirlerinin üzerlerinde bulunan taş köprüler tavsiye edilir. Bu köprüler şehri süsleyen harika Osmanlı mimarisi eserleridir. 

Edirne’de mimari değerlerinin dışında günümüzde de faaliyet gösteren birkaç tane iyi korunmuş hamam görebilirsiniz. Mimar Sinan tarafından 1561 yılında yapılan Rüstem Paşa Kervansarayını da görmeyi unutmayın.
Şehrin geleneksel atmosferini ve aromasını hissetmeniz için mutlaka Edirne’nin çarşılarını gezmeye zaman ayırmalısınız. Etkileyici kapalı çarşılarda Osmanlı İmparatorluğu zamanının atmosferinde alışveriş yapabilirsiniz. En önemli kapalı çarşılardan birisi Ali Paşa Çarşısıdır. Edirne’nin kapalı çarşılarından, evlerde her zaman dekoratif süs olarak kullanılan meyve sabunlarından almayı ihmal etmeyin.

Edirne’nin geleneklerine dokunabilmek için, yedi asırlık tarihi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivaline katılmayı unutmayın. Bu festival UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesindedir.

  • Bu içeriği paylaş:

İlginizi Çekebilir

Edirne

Nesebar